Sa te miri ca nu vinzi e una. Sa te plangi ca nu stie lumea despre tine in conditiile in care tu nu faci nimic sa se afle despre tine, este a doua…

De curand m-am mutat intr-un cartier nou construit la marginea Sibiului. Dau o raita prin cartier si vad ca exista un magazin – un ABC ;-)…

Cumpar ce am de cumparat, rapid ca nu era nimeni la coada. Cum vad ca nu se inghesuie clientii pe usa ii sugerez doamnei sa imparta cativa fluturasi prin cartier sau sa faca ceva astfel incat sa alfe lumea ca exista un magazin aproape. Imi raspunde ca „Avem firma. E afara, pe casa.”

– Pai da, dar firma nu o vede decat cel care ajunge aici… Si daca nu stie ca existati nu are cum sa ajunga aici, decat din intamplare, asa cum am ajuns si eu…

– Am impartit si fluturasi.

– Excelent. Cand?

– In aprilie, cand am deschis.

– Acum este octombrie, zic eu… De atunci s-au mutat multi oameni in cartier si nu stiu despre magazin.

 

Aici se incheie destul de brusc atat dialogul cat si viziunea asupra promovarii afacerii de cartier pe care o are „patroana”.

Probabil, ca ea, mai sunt multi alti antreprenori care cer prea mult si fac prea putin. E si o ruptura logica aici: Vrei sa iti faci publicitate o data si sa vinzi mereu. Nu prea merge asa. Din cate stiu eu…

Sfat practic, cu exemplu pe magazinul ABC 😉

Chiar daca ai o afacere mare sau mica, abordeaza situatia inteligent.

  1. Stabileste 1-2 obiective clare. (ex.: „Sa intre in magazin 3 oameni in plus in fiecare zi”, „Sa afle 300 de oameni care s-au mutat in cartier ca noi vindem si paine”)
  2. Fa-ti un plan de promovare
    1. Fa-ti o lista cu cateva actiuni de urmat (nimic complicat). (ex.: „Sa impart 600 de fluturasi in cartier”, „Sa vorbesc fata in fata cu cel putin 100 de locuitori„)
    2. Pune termene limita pana cand trebuie indeplinite aceste actiuni. (ex.: „Fluturasii trebuie sa fie impartiti pana in data de 5 a fiecarei luni”, „In fiecare zi trebuie sa abordez cel putin 5 oameni carora sa le spun despre existenta magazinului meu„)
  3. Masoara rezultatul actiunilor tale. (ex. „Masoara numarul de fluturasi impartiti” si „Masoara numarul oamenilor care au intrat in magazin” sau „Masoara numarul painilor vandute„. Foarte important: Compara cu perioada anterioara. „Cate paini am vandut in luna septembrie in comparatie cu numarul painilor vandute luna august?. Cati fluturasi am impartit in luna iulie in comparatie cu numarul fluturasilor impartiti in luna august?
  4. Imbunatateste procesul si promoveaza-te continuu. (ex.: „Daca in luna august au intrat in magazin 254 de oameni, cum si ce pot face astfel incat in luna septembrie sa intre in magazin cel putin 300 de oameni?„)

Exemplul cu fluturasii este printre cele mai putin eficiente. Nu prea cred in „fluturasi”. Exista modalitati si mai creative si mai eficiente de promovare. Dar GANDESTE-TE! Daca doamna „patroana” ar fi pus in practica cele 4 puncte ar fi avut mai multi oameni in magazinul ei? Ar fi vandut mai multe paini?

PS: Gandeste-te cum ar fi daca aceste 4 puncte le-ai aplica pentru afacerea ta online. Ai vinde mai mult? Ai avea mai multi clienti?

Citeste si:

10 idei de marketing si promovare care nu te costa nimic